Queen – drottning

Så hur går det för barnen med engelska? Och tyska, kan de tyska nu också? Ungefär så lyder de frågor jag ganska ofta får från er därhemma.

Så, hur går det egentligen? Bra, riktigt bra ur en synvinkel och lite skrämmande ur en annan. Judit pratar bra engelska. Hon har såklart inte hela det engelska ordförrådet men hon har de ord hon behöver för att ta sig fram flytande i skolan och i lek med kompisar.

Judit pratar dessutom tyska numera, mycket mer än vad Micke och jag har trott och förstått. Både våra vänner och lärarna på skolan tittar ofta förvånat på oss när vi säger att vi inte vet hur mycket hon kan, och hävdar ”Well I’ll tell you that she speaks really good, and sometimes only german when playing with german kids.”

Det är också nu jag har börjat förstå varför det är så viktigt för oss att underhålla och bibehålla det svenska språket, för det går undan när de väl börjar ta in nya språk. Och svenska är ju vårt språk!

Älskade busfrön!

Förra veckan kom Judit inspringandes i köket mitt i en lek med Meg och frågade mig ”Mamma, vad heter kungens fru?” Först ställde jag mig frågan; menar hon Silvia? Men nähe, naturligtvis inte. Jag frågade om hon visste ordet på engelska och svaret kom snabbt; queen. Hon fick ordet med sig och några minuter senare hör jag henne igen i leken ”Vänta Meg, vad hette det nu igen. Du vet queen.” … Ja, ni förstår vad jag menar?!

Vad Meg beträffar blandar hon de tre språken. Hon är fortfarande mycket otydlig i uttalet och för att utesluta hörselproblem testade vi hennes hörsel hos läkaren igår. Men den var det inget fel på, så gott som perfekt!

Hon är helt enkelt bara sen, 3 år och med en mixad kompott av språk runtomkring sig. Även om hon är otydlig är hon den enda av oss i familjen som kan hantera tre språk i samma mening. ”Was you’re doing mit den, Judit? Ganska imponerande ändå!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s