Svensk-Italiensk söndagslunch

Igår packade vi bilen full med barn och mat och körde några kvarter bort mot en nybyggd stadsdel nära oss. Den påminner mycket om Hammarby sjöstan i Stockholm. Allt är nytt och fräscht, men allt är verkligen byggt samtidigt och ser därför likadant ut och jag har alltid lite svårt att hitta där.

I Europa-viertil bor våra vänner Erika och Giacomo med sina tre barn. De två äldsta går på Ibms, precis som våra och alla fyra leker bra ihop.

Vi bestämde att vi skulle göra lite var, till en matigare lunch. Och jösses, så mycket mat det blev. Italienare …! Alltså, denna mat! Gudomligt god och mycket! Och flera rätter som alltid! Varför tänker/lär vi oss aldrig!

Ni förstår kanske av bilden vad Micke och jag stod för. Desserten. Inte så snygg kanske men gooood. Sen gjorde vi en qinoua-sallad med rödbetor och fetaost och pastasallad till barnen.

Erika och Giacomo bjöd på sagolikt god kyckling och senare köttspett (ni fattar, …flera rätter) och en fantastisk, klassisk italiensk ”starter” med skinka, tre olika ostar och bröd och olivolja. Och, just det, en bruschetta-lik sak också, som trots utseendet inte var en bruschetta. Det roliga med att äta den klassiska skinkan hos en italiensk familj är att här köps det inga färdiga tunna skivor, nej, här köper man en stoooor bit skinka och skär skivorna själv, precis som med osten. Och en för mig solklar bruschetta (som den såg ut) var något helt annat för Toscana-uppvuxna Giacomo. Det är både roligt och lärorikt att äta hos familjer från olika kulturer.

Trixet dock, med att äta hos just en italiensk familj, är att maten är så viktig och väldigt central. Och alla sitter länge runt bordet och äter. Alla. Stora som små. Men våra tjejer fixade det jättebra. Och mellan rätterna fick barnen leka och röra på sig och vi fick sex jättesköna timmar på deras balkong.

Vääääldigt trötta men sååå nöjda fick de fyra barnen (sex med Gea och Holly) titta på tv tio minuter innan hemfärd. Och på frågan, när vi inte fick med oss Meg hem om hon skulle stanna, svarade hon tydligt och klart YES. Ett gott betyg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s