Sista dagarna på Ibms

Nu är det nära, så nära att idag går det stora flyttlasset. Från Westendstrasse, byggnaden som tjejerna gått i på förskola i ett och ett halvt år, till Senkenberganlage och en (för barn och lärare) ny byggnad. De sista dagarna den här veckan har inneburit nedmontering av allt på väggarna och hemtagning av alla barnens saker.

I onsdags, den allra sista, sista riktiga dagen då de fortfarande kunde vara inomhus i sina klassrum hade Miss Davidson ordnat en gemensam frukost för sina små juveler. Varje dag tycker jag det känns mer och mer sorgligt att gå in i byggnaden eftersom känsla, värme och atmosfär sakteligen försvinner. Kvar finns bara tomma väggar och skal. Och när vi klev in i Judits klassrum med frukost uppdukad och tända ljus lite överallt, ja, då knöt det sig i magen på mig. Barnen är nog inte lika känsliga. Men vi vuxna har en annan förståelse och medvetenhet. Och jag vet att lärarna brottas med tvådelade känslor. De lämnar minnen och händelser som liksom sitter i väggarna samtidigt som de är förväntansfulla inför flytten och det nya stället. Ett ställe att börja om på, ett ställe att börja något nytt på.

För mig är det nostalgiskt med starka känslor eftersom allt blir så mycket mer känslosamt när man flyttar och kommer, som vi gjorde, från ett land till ett annat, med ett språk till ett annat och från en bekant förskola till en helt ny. Här har vi ”boat in” oss och kommit att känna oss trygga. Vi, både tjejerna och jag, har fått vänner och lekt på lekplatser runtomkring skolan.

Men, nu är det verkligen inte till världens ände som skolan flyttar. Faktiskt bara runt hörnet om oss så vi får väldigt nära. Och alla familjer med barn följer naturligtvis med.

Men ändå, det välbekanta och såhär års – det stämningsfulla med tända ljus och fina julsånger … ja, det blev lite oväntat och plötsligt väldigt känslomässigt för mig. Men så är ju också känslorna uppochner för mig just nu …!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s